Există animale poliploide?
Există animale poliploide?
Poliploidia este condiția ereditară de a poseda mai mult de două seturi complete de cromozomi. Poliploizii sunt comune în rândul plantelor, precum și în rândul anumitor grupuri de pești și amfibieni. De exemplu, unele salamandre, broaște și lipitori sunt poliploide.
Poate să apară poliploidia la animale?
De fapt, poliploidia există în toate grupurile majore de animale taxonomice și apare chiar relativ frecvent în rândul unor grupuri, în special la pești și amfibieni [Otto și Whitton, 2000; Mable et al., 2011].
De ce nu există poliploidie la animale?
Deoarece indivizii poliploizi sunt izolați din punct de vedere reproductiv de strămoșii lor non-poliploizi, poliploidia reprezintă o formă aproape instantanee de speciație. ... Serii poliploide sunt rare în rândul animalelor, deoarece dezvoltarea animalelor este prea complexă, „închisă” sau determinată pentru a tolera o astfel de schimbare genotipică dramatică.
Sunt mamiferele poliploidie?
Poliploidia, sau a avea mai mult de o pereche din fiecare tip de cromozom, este considerată a fi puțin probabilă la mamifere, deoarece ar perturba mecanismul de compensare a dozei care inactivează în mod normal un cromozom X la femele 1 .
Broaștele sunt poliploidie?
Deși atât comună, cât și bine studiată la plante, poliploidia este rară la animale și, în general, mai puțin înțeleasă. Genul australian de broaște de vizuini Neobatrachus este compus din șase specii diploide și trei specii poliploide și oferă un sistem de model poliploid animal puternic.
Este poliploidia comună la plante sau animale?
Poliploidia este condiția ereditară de a poseda mai mult de două seturi complete de cromozomi. Poliploidele sunt comune în rândul plantelor, precum și în rândul anumitor grupuri de pești și amfibieni.
La mamifere apare poliploidia?
Doar două cazuri de poliploidie reușită sunt cunoscute în rândul păsărilor și doar unul dintre mamifere: șobolanul sud-american viscacha roșie (care este mult mai drăguț decât pare). Are patru copii ale genomului său, ceea ce îl face tetraploid. Poliploidia este puțin mai frecventă printre alte animale.
De ce poliploidia este mai frecventă la animale?
Poliploidia este frecventă la plante decât la animale deoarece mecanismul de determinare a sexului la animale implică numărul și tipul de cromozomi sexuali. Poliploidia va interfera cu acest mecanism și, prin urmare, este observată rar la animale.
Animalele tolerează poliploidia?
Deși poliploidia nu este obișnuită la animale, se suspectează că ar fi putut juca un rol în evoluția, cu eoni în urmă, a vertebratelor, a peștilor cu aripioare raze și a familiei somonului (din care sunt membri păstrăvii).