Este EDS o boală neurologică?
Este EDS o boală neurologică?
Sindromul Ehlers-Danlos (EDS) este o tulburare ereditară a țesutului conjunctiv, cu diferite manifestări neurologice, inclusiv durere cronică. Manifestările neurologice în EDS sunt adesea considerate ca fiind cauzate de tulburările musculo-scheletice asociate sau de polineuropat.
Ce fel de tulburare este sindromul Ehlers-Danlos?
Sindromul Ehlers-Danlos este un grup de tulburări moștenite care vă afectează țesuturile conjunctive - în primul rând pielea, articulațiile și pereții vaselor de sânge. Țesutul conjunctiv este un amestec complex de proteine și alte substanțe care oferă rezistență și elasticitate structurilor subiacente din corpul tău.
EDS apare pe RMN?
RMN-ul poate ajuta la detectarea leziunilor din creier care conțin fibre de colagen, care sunt adesea observate la pacienții cu EDS care au suferit anterior traume.
Este Ehlers-Danlos o tulburare autoimună?
În Statele Unite, două milioane de oameni trăiesc cu poliartrită reumatoidă, iar alte 1,5 milioane trăiesc cu lupus. Un grup mult mai rar de tulburări ale țesutului conjunctiv se numește sindromul Ehlers-Danlos. Spre deosebire de bolile menționate mai sus, sindromul Ehlers-Danlos nu este o afecțiune autoimună, este o tulburare moștenită.
Ce specialitate tratează sindromul Ehlers-Danlos?
Tratamentul cu succes al acestui sindrom complex necesită o echipă cu cunoștințe extinse de genetică, ortopedie, pediatrie, neurologie, neuroradiologie, neuropsihologie și neuroendocrinologie, în plus față de chirurgi calificați, specializați în neurochirurgie și chirurgie cerebrovasculară.
Poate un neurolog să diagnosticheze sindromul Ehlers-Danlos?
Deși evaluarea globală a pacienților cu EDS este, prin definiție, multisistem și adesea gestionată de alți specialiști, cum ar fi reumatologi și geneticieni clinici, neurologul are șanse mari de a evalua pacienții cu EDS încă nedetectați cu o prezentare neurologică.
Cum testează pentru Ehlers Danlos?
Cum diagnostichează medicii sindromul Ehlers-Danlos?
- Testare genetică: cea mai comună modalitate de a identifica afecțiunea este de a căuta o genă defectă.
- Biopsie: În unele cazuri, un medic va folosi un test numit biopsie. ...
- Examen fizic: în timpul unui examen fizic, medicii pot vedea cât de mult se întinde pielea și cât de departe se pot mișca articulațiile.
Ce fel de medic îl poate diagnostica pe Ehlers Danlos?
Majoritatea medicilor ar trebui să poată diagnostica EDS și HSD. Cu toate acestea, deoarece sindroamele Ehlers-Danlos sunt tulburări genetice, medicii de asistență medicală primară oferă adesea pacienților lor trimiteri către un genetician.
Ehlers Danlos afectează creierul?
Deoarece EDS este o tulburare a țesutului conjunctiv, nu este frecvent asociată cu creierul sau sistemul nervos. Cu toate acestea, există dovezi că unele tipuri de EDS pot afecta creierul. Studiile au sugerat că pacienții cu EDS ar putea fi susceptibili la deteriorarea celulelor creierului chiar și după o leziune traumatică ușoară a capului.
Persoanele cu Ehlers-Danlos au un sistem imunitar slăbit?
EDS au adesea un sistem imunitar scăzut, posibil din cauza stresului cronic asupra mai multor sisteme ale corpului sau a unui deficit de IgG-3. Persoanele cu EDS par să aibă mai multe infecții decât persoanele fără EDS, iar aceste infecții au adesea asemănări.
Ce boală autoimună provoacă hipermobilitatea?
Există multe tipuri diferite de sindrom Ehlers-Danlos, dar cele mai frecvente semne și simptome includ: Articulații excesiv de flexibile. Deoarece țesutul conjunctiv care ține articulațiile împreună este mai liber, articulațiile tale se pot deplasa cu mult peste intervalul normal de mișcare.
Este Ehlers-Danlos o boală reumatică?
Sindromul Ehlers-Danlos de tip hipermobilitate este asociat cu boli reumatismale
Care este speranța de viață a unei persoane cu EDS?
Persoanele afectate de EDS vascular au o speranță de viață medie de 48 de ani și mulți vor avea un eveniment major până la vârsta de 40 de ani. Durata de viață a persoanelor cu forma cifoscolioză este, de asemenea, redusă, în mare parte din cauza implicării vasculare și a potențialului de boală pulmonară restrictivă.
Cine poate diagnostica EDS?
Singurii medici a căror activitate este să pună diagnosticul EDS sunt geneticienii (specialiştii în afecţiuni ereditare).